Нешто тражите?

понедељак, 1. октобар 2012.

„Криво огледало” на Ташмајдану и „Џиновска лупа” у Карађорђевом парку


Још један научни експонат ових дана у Ташмајданском парку буди пажњу посетилаца, нарочито најмлађих суграђана.
Реч је о такозваном „Кривом огледалу” – још једном експонату који је саставни део понуде „Парка науке” на Ади Циганлији, отвореног прошле године.

Ускоро ће поред овог експоната бити постављена и табла која објашњава научни феномен који овај експонат демонстрира, а како за Беоинфо каже аутор пројекта „Парка науке” Немања Ђорђевић, у најкраћем криво огледало показује малим истраживачима дуплу рефлексију, што значи да можемо видети како нас виде други, не као лик у огледалу, већ као на фотографији.

У наредних неколико дана и Карађорђев парк у близини Народне библиотеке добиће један атрактиван научни експонат – „Џиновску лупу”, високу два метра, преко које ће посетиоци моћи да проматрају свет кроз сочиво величине једног метра, „па ће тако ствари бити увеличане као никада пре”.

„Парк науке” отворен је прошле године на Ади Циганлији на иницијативу и уз подршку града Београда и једини је такве врсте у Србији. У њему се налази десет експоната који на забаван и интерактиван начин демонстрирају научне феномене из физике, математике, психологије опажања, астрономије... Међу експонатима су „Звучна огледала”, „Човек сат”, „Музичке столице”, шине које објашњавају зашто воз не испада из шина, „Плава планета”, „Архимедова клацкалица”, „ДНК пењалица”, „Перископ”, „Анимирана вртешка”.

Како кажу у ЈП „Ада Циганлија”, „Парк науке” један је од најпосећенијих садржаја које нуди ово београдско летовалиште. (Беоинфо)

Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу