Нешто тражите?

четвртак, 28. фебруар 2013.

Поклањамо нови наслов Креативног центра: "Приче из џунгле"

Креативни центар у фебруару је објавио роман "Приче из џунгле" уругвајског писца Орасија Кироге, познатог као једног од зачетника приче у хиспаноамеричкој књижевности.Ове приче говоре о необичним животињама које живе у џунглама на северу Аргентине и њиховом пријатељству с човеком. У тим далеким и нама непознатим крајевима џиновска корњача брине за болесног пријатеља, смешни папагај страда због своје брбљивости, коралне змије имају дивне балске хаљине, фламинзи носе необичне доколенице, а храбри кајмани бране своју реку. Пожртвованост, верност и захвалност красе пријатељство између људи и ових несвакидашњих јунака, који су упорни и храбри, увек штите слабије од себе, награђују и цене рад, а кажњавају лењост и завист.
 
Са шпанског превели: Драгана Бајић, Милена Марковић, Марија Блашковић, Јована Жујевић, Евелина Шапоњић-Јовановић, Вања Ђаковић, Гордана Грбоношић и Андријана Ђордан

Превод је део пројекта Катедре за иберијске студије Филолошког факултета у Београду. Осим Драгане Бајић, сви су преводиоци студент. Редакцију превода урадио је Срђа Сарделић, виши лектор на тој катедри.

О аутору:

Орасио Кирога рођен је у Уругвају 1878. Завршио је школу у Монтевидеу. Као младића занимали су га књижевност, фотографија и бициклизам. Често се селио. Боравио је у Паризу, живео у Буенос Ајресу. Радио је као професор шпанског језика, гајио је памук, чај мате, поморанџе. Као професионални фотограф, био је члан експедиције која је истраживала Мисионес, подручје џунгли на североистоку Аргентине. Ти предели оставили су на њега тако снажан утисак да је одлучио да се ту пресели и живи с породицом. Они су касније утицали и на његово стваралаштво, а нарочито на приче које је писао. Познат је као један од зачетника приче у хиспаноамеричкој књижевности. Умро је 1937. године.

Креативни центар поклања читаоцима Детињарија 2 примерка књиге Приче из џунгле.

Како да учествујете? 

Оставите испод текста коментар и напишите које теме би, по вашем мишљењу, књиге за данашњу децу требало да обрађују?

Не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. 

Игра траје до среде, 6. марта, када ћемо објавити резултате. Срећно!

Ево и резултата претходне наградне игре Креативног центра. Примерак књиге У шуми освојили су: sasavesna@teol.net и bilja.pa@gmail.com.

Честитамо добитницима које ћемо контактирати и-мејлом ради договора око преузимања награде. Осталима желимо више среће следећи пут. Останите уз Детињарије!  
Pin It Now!

62 коментара:

  1. Teme? Neki vid bon-tona, kultura ponasanja u rstoranima, supermarketima, na koncertima, pozoristu... Mozda nesto o nasem lepom Beogradu...
    tinamilivojevic81@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  2. super :)
    danijelalabudovic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da bi knjige za decu trebale da sadrze teme koje obradjuju samopostovanje, empatiju, strpljenje, prijateljstvo, odnos prema starijim osobama, odnos prema autoritetima (vaspitacu, uciteljici...). mnogo je sarene zabave a malo knjiga za formativni predskolski uzrast koje poducavaju decu socijalnim vestinama.
    Knjige kreativnog centra rado kupujemo jer su zabavne i imaju poucan sadrzaj. Pozdrav!
    tanja_zivkov@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka knjiga je divan poklon za ljubitelje a i one koji to tek reba da postanu. Moj predlog je price sa vise zavrsetaka . Recimo -sta bi bilo ako bi pomogli prijatelju a sta ako ne bi- , -sta bi se desilo ako bi zagadjivali okolinu a sta se desava kada brinemo o njoj-...Mislim da bi mladjoj populaciji takve knjige bile zanimljive a i saznali bi ishod svoje odluke i ponasanja :)

    ОдговориИзбриши
  5. Drugarstvo, priroda, igre u prirodi
    mikica977@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  6. Sve teme koje podstiču intelektualni razvoj djetetai razvijanje socijalnih vještina. alexandra.yo@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  7. Što manje akcije u knjigama, deca su nam suviše "ustreptala", roditelji uvek u žurbi ... nešto što bi ih smirilo, rasteretilo pred spavanje ... neka utopija :)
    oliverap@telekom.rs

    ОдговориИзбриши
  8. Битно је да теме негују праве вредности које ће деца од малих ногу усвајати, јер то ће их пратити кроз цео живот. Ја се и данас сећам таквих јунака мада је то било доста давно.
    draganak2000@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  9. Knjige koje razvijaju mastu :)

    maroje9@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  10. knjige o prijateljstvu, o lepom ponasanju, o zivotinjama.Uopste knjige koje bi podstakle razvoj deteta i njegovu mastu. vesna_gligoric@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  11. Sto se tema tice...vidim da se dosta nas slaze da treba uciti decu lepom ponasanju. Takodje, postovanje i razumevanje razlicitosti, ocuvanje prirodne okoline i vaznost toga..
    mirjanaidragan@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  12. nesto o Srbiji,Beogradu...slikovito,saljivo,da bi ih privuklo...
    ivanamilovanovic30@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  13. sto se tema za decu tice, pre svega bi trebalo da se radi o knjigama koje se bave osnovnim zivotnim i moralnim vrednostima, lepim ponasenjem i kulturom vaspitanja, vazne su naravno i teme koje obradjuju ljubav, prijateljstvo, toleranciju i postovanje razlicitosti.... pored toga, vazno je i podsetiti se tema poput: ponasanja u saobracaju, ekologije i zastite zivotne sredine... aleksandra78@live.com

    ОдговориИзбриши
  14. Postovani,
    Knjige, nesto sto nije agresivno, knjige u kojima se uce prave zivotne vrednosti, takve knjige bi preporucila i drugoj deci, nesto poucno i lepo, pozdrav veliki!!!

    ОдговориИзбриши
  15. Postovanje starijih i lepo ponasanje.
    nenadicdejana@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  16. Mislim da su nam potrebne knjige koje govore koliko je bitno i lepo znanje i škola, jer malo dece voli i zna zašto treba da se ide u školu i uči. Na primer o deci koja uče i deci koja ne uče, kako im je kasnije u životu. Svakako nešto edukativno, ali kroz zabavu.

    hemicarka12@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  17. Budući da je sve više mališana koji odrastaju bez brata ili sestre, u porodici sa jednim detetom, nisu naviknuti da dele igračke, slatkiše, životni prostor te stoga mislim da bi autori trebalo da posvete više pažnje temi nesebičnosti u svojim knjigama. Dakle, ukazati deci na to da je podeljena sreća veća :)

    Srdačan pozdrav!

    Aleks

    ajovicic986@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  18. svaki put se nadamo da cemo mi biti ti sretnici koji ce dobiti poklon tako je i sada
    mirjana.lekanic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  19. TEME; tolerancija,multikulturalnost,moralna nacela...
    ekulevska@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  20. lepo ponasanje,strpljivost,nesebicnost u svakom obliku...
    mojkapric@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  21. postovanje koje kao da ne postoji vise,ljubaznost,uctivost...
    inestasic2004@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. pogresan mail.
      evo pravilno kako treba

      inestasic@yahoo.com

      Избриши
  22. U knjigama nam je potrebno ono što nas uči lijepom ponašanju... kao što kaže Šopenhauer:"... da ja ne povrijedim tebe, da ti ne povrijedis mene, da pomognemo jedno drugom, da i meni i tebi bude lijepo."
    bilja84kec@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  23. o drugarstvu, o pomoci jedan drugom u bilo kom uzrastu.
    pericinis@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  24. Slazem se,sto se tice tema,sa prethodnim komentarima.
    hristi981@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  25. Lepo ponasanje, postovanje drugih...
    cvanja22@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  26. Smatram da bi u današnje vreme trebalo ponuditi više knjiga na temu HUMANOSTI jer je to malo zastupljeno, a veoma važno.
    maca2903@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  27. Trebalo bi ponuditi više knjiga na temu Ljubavi prema nekim običnim sitnicama, svakodnevnim pojavama koje su svuda oko nas.

    biljamandic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  28. divna knijga

    gosanks@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  29. divna knjiga za uzivanje...
    a sto se tema tice, malisani vole ama bas sve :) sve sto moze uticati na njihovo vaspitanje u pozitivnom smislu, sto manje nasilnih, ratoborni tema, to ima daje bas agresivnu mastu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. divna knjiga za uzivanje...
      a sto se tema tice, malisani vole ama bas sve :) sve sto moze uticati na njihovo vaspitanje u pozitivnom smislu, sto manje nasilnih, ratoborni tema, to ima daje bas agresivnu mastu :)
      reddreamred@yahoo.com

      Избриши
  30. sve zavisi od uzrasta ali u svakom slucaju teme o lepom ponasanju koja je za svaki uzrast korisna ...potajno se nadamo knjizi o pricama iz dzungle :) didaloma80@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  31. joooj price iz dzungle, imam parkic u kom se igram bas kao da sam u dzungli :)
    teme:
    manje nasilja,ratova... vise ljubavi, humanosti,maste, igre...:)
    anaarts16@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  32. teme: lepo ponasanje, postovanje starijih, vise o ljubavi svega nam to manjka u poslednje vreme
    ivanov.dj.marina@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  33. Moj prvak bi sigurno rado procitao ovu knjigu jer pretpostavljam da ima dosta zanimljivih slika a to im je u ovom uzrastu zanimljivo da mogu i da vizuelizuju pricu.Mislim da nam je potrebno vise knjiga o realnom zivotu naravno prilagodjeno njihovom uzrastu ,a da im je na saljiv nacin opisano.Znam iz iskustva da rado cita takve knjige gde su ozbiljne stvari i poucne na indirektan i mozda cak ironican nacin predtavile realnost.Adresa na koju ce nadam se stici porukica je bobasevic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  34. Sve mi se više čini da moral u skorije vreme postaje strana reč, a vođenje po moralnim načelima, skoro pa sporadična pojava. Možda bi bilo dobro da se takve teme obrađuju u knjigama za decu. Takođe, neizostavno je da se kroz priče prilagođenje njihovom uzrastu, obrade i teme samopoštovanja, poštovanja drugih, tolerancije i negovanja različitosti.

    radazdravkovic81@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  35. Анониман1. март 2013. 01:47

    Teme koje fale u knjigama za decu su filozofija, politika, ekonomija - sve naravno prilagođeno uzrastu. Tu smo bogami najtanji, pa treba na vreme početi sa učenjem.
    tara.savcic_popovic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  36. Анониман1. март 2013. 03:26

    Danas je porebno sve vise knjiga koje govore o toleranciji i postovanju, jer danasnja deca cast izuzecima su veoma raspustena i ne postuju ni roditelje, a ni ostale

    veckos@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  37. Анониман1. март 2013. 08:07

    Knjige koje govore o negovanju prijateljstva, o poštovanju drugara, o toleranciji prema deci koja su na bilo koji način drugačija, o važnosti tradicije i običaja, da život može biti lep i u mali gradovima kao i na selu.

    marijakrstic7982@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  38. Анониман1. март 2013. 14:04

    Lepo ponasanje,prijateljstvo,vaznost obrazovanja....
    jaca_1979@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  39. Teme o prirodi, zdravlju, lepom ponašanju...
    mmmmilica@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  40. Анониман2. март 2013. 07:46

    IteresantnE i poučne teme koje čekaju na svoj red treba da budu i one koje pomažu deci da prebrode težak period pri razvodu roditelja, teme koje uce decu da koriste svoje talente,obrazovne avanture...
    anita.bukovic@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  41. Анониман2. март 2013. 13:16

    divno !!!
    milicica1990@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  42. Анониман3. март 2013. 03:37

    Drage mame i tate, čitajte svojoj deci što više, postaće radoznalija, maštovitija, obogatiće svoj fond reči i zavoleće knjigu.Imam curicu od dve godine kojoj sam čitala priče još dok je bila u maminom stomaku, i koja danas obožava listati i razgledati knjige koja uz čitanje priča zaspi.Akcenat treba staviti na basne...mislim da uz te kratke pričice o životinjama, deca mogu spoznati prave vrednosti.Moja curica se plaši lava pa nas interesuje da li može uz Priče iz dzungle taj strah nestati?Veliki pozdrav
    obradovicmilica45@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  43. Анониман3. март 2013. 14:54

    knjige koje ravijaju mastu i knjigice o prijateljstvu.....petkovicigor@ymail.com

    ОдговориИзбриши
  44. Анониман4. март 2013. 00:47

    Druzenje u prirodi!
    milangrujic11@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  45. decije knjige bi trebalo da obradjuju podjednako sve dobre i lose osobine junaka i tako na neki nacin pripreme decu za ono sa cime bi se mogla susresti u stvarnom zivotu. Naravno, ovakvih zanimljivih i poucnih knjiga ima jako mnogo, ali novca za sve, nazalost ne...
    suzanapetrovic79@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  46. Анониман4. март 2013. 05:56

    kako da se izborimo za to da imamo pravo na svoj stil,misljenje,ukus,izgled,izbor za koga navijamo i da prihvatimo pravo drugih na isto. tikadinamika@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  47. Анониман4. март 2013. 07:57

    Decije knjige treba da budu pune zanimljivog i edukativnog sadrzaja, lepih i efektnih ilustracija, da podsticu deciju mastu i logiku...
    violetaipedja@ikomline.net

    ОдговориИзбриши
  48. Анониман4. март 2013. 08:51

    Zbog velikog uticaj koji decja knjizevnost moze imati na formiranje intelektualnih, emotivnih, moralnih, estetskih vrednosti deteta, odredivanje i razrada teme kojom ce se delo baviti je od velike vaznosti. A tema moze biti sve, od sredine koja dete okruzuje do odnosa koje dete uspostvlja. Tema bi trebalo biti prilagodjena i specificnosti vremena u kome dete zivi, a sa druge strane univerzalna.

    ljubicak13@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  49. Анониман4. март 2013. 15:15

    Potrebne su nam knjige za decu mlađeg uzrasta, koja još ne znaju da sama da čitaju, gde bi dobili ideju za igranje. Nešto što bi ih odvojilo od televizije i ostalih digitalnih uređaja. Knjige koje bi ih kroz slike naučile kako nešto da naprave i osmisle igru (eksperimenti, ideje za igranje na otvorenom). postvibe@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  50. Анониман5. март 2013. 23:52

    mislim da bi bilo jako lepo da se pojavi knjiga za decu u kojoj je tema vršnjačko nasilje u školama, naravno da knjiga bude prilagođena deci, sa mnogo ilustracija i lepo objašnjeno šta deca da urade ukoliko trpe ili vide nasilje.. miroslav_savic@live.com

    ОдговориИзбриши
  51. Teme ze neke buduće knjige trebale bi biti o samopoštovanju, strpljenju, toleranciji, prihvatanju različitosti, kućnom vaspitanju.... mogućnost biranja između više različitih završetaka, da dete ima mogućnost da samo stvori neku svoju verziju priče. Čitalačka kultura se stiče u ranom detinjstvu, moji klinci obožavaju da se posle kupanja uvale kod nas u krevet i slušaju neku priču. Obožavamo Kralj lavova, a možda bi nam Priče iz džungle postale omiljena knjiga :)
    dixyns@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  52. Анониман6. март 2013. 07:52

    Najlepsa tema je uglavnom obradjivana a to su svakako zivotinje...a mogle bi malo kulture sveta da im se priblize...
    tanjamitrovic35@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  53. Анониман6. март 2013. 08:06

    bajke,sto vise bajki,svetu fali kreativnosti i imaginacije...
    nelaptw@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  54. Анониман6. март 2013. 08:23

    super knjigica :) stevkakrstic@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  55. Volela bih da moje devojčice imaju knjigu o igrama iz mog detinjstva, iz detinjstva moje mame, o igrama koje se igraju napolju,zatim o nekim kreativnim veštinama tipa pletenje prstima, pravljenje upotrebnih stvari od recikliranih materijala, pa knjige za male predškolce istraživače, knjige o crtanju korak po korak, o crtanju stripova...i (moram velikim slovima :) ) MAŠTAM DA NEKO OPET IZDA KNJIGE DOBRICE ERIĆA "PROLEĆE" "LETO" "JESEN" "ZIMA"
    marikaft@yahoo.co.uk

    ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу