Нешто тражите?

четвртак, 21. март 2013.

Креативни центар на 50. сајму књига за децу у Болоњи

Овогодишњи јубиларни 50. сајам књига за децу у Болоњи одржава се од 25. до 28. марта. Шведска је овогодишњи почасни гост, а главна тема овог сајма биће право деце и омладине на културу. Креативни центар учествоваће дванаести пут на Међународном сајму књига за децу у Болоњи.

Креативни центар једина је издавачка кућа из Србије која самостално наступа на том великом сајму и већ годинама прати све оно што се на њему догађа. Од свог настанка увек је тежио да буде у току са свим оним што се у свету дешава у вези са издаваштвом за децу како би то на најбољи начин применио у изради својих књига.
Креативни центар има сопствени штанд, који ће, као и претходних година, бити место за размењивање искустава и утисака с многобројним издавачима, као и за приказивање новина у сопственој продукцији.

Успех књига Креативног центра у свету

Велики број страних издавача показао је интересовање за издања Креативног центра, што је још један разлог за његово поновно учешће на Сајму књига у Болоњи.
Досад је преко 60 издања Креативног центра преведено на многе језике и објављено у више од тридесет земаља широм света, где су наишла на одличан пријем код читалаца.

Што се тиче најпродаванијих издања Креативног центра у свету, књига Јасминке Петровић Секс за почетнике најпопуларнија је јер је преведена на двадесет пет језика. У неким земљама (Енглеска, Чешка, Словачка) штампано је више издања. У Шведској је на основу књиге постављена и позоришна представа за тинејџере.
 
У последњих неколико година у први план избија и наслов Књига за сваку девојчицу Виолете Бабић, за коју су права продата у тринаест земаља (Вијетнам, Колумбија,Тајланд, Русија итд.). Књига је доживела велики успех у Чешкој, Словачкој и Литванији, а у Словенији је у продаји треће издање. У тим земљама први тираж продат је за мање од три месеца.
Пут у свет пронашле су и друге књиге из едиције Без длаке на језику, као што су Бонтон, Школа, Слатка мала чедовишта, књиге из едиција Мали кућни огледи, као и Бележница за сваку девојчицу, Књига за сваког дечака и Бележница за сваког дечака.
Права за књиге из едиције Шта све Ана зна продата су у Македонији, Хрватској, Бразилу, Тајланду, Немачкој, Колумбији и Кини.
Књиге из едиције Сазнај и пробај (Археологија, Како снимити филм, Ботаника и Метеорологија) недавно су објављене у Кини, а књига Како снимити филм објављена је и у Пољској и Индонезији.
Страним издавачима из Русије, Кореје, Бразила, Колумбије, Индонезије и других земаља занимљивији су приручници намењени родитељима (101 начин да детету покажете да га волите, Клопке за родитеље, Научите дете да спава...).
 
Посебно добру сарадњу Креативни центар има са издавачима из региона. У Словенији су продата права за 18 наслова, у Македонији за 20, а у Хрватској за чак 39 књига ове издавачке куће.
 
С обзиром на то да је електронска књига све популарнија, тај тренд није заобишао ни издања Креативног центра. Интересовање за књиге Секс за почетнике и Књига за сваку девојчицу показали су издавачи из Норвешке, Вијетнама и Енглеске, а за књиге Мали кућни огледи заинтересовани су издавачи из Чешке. Четири књиге из серије Шта све Ана зна биће ускоро објављене у Кини у електронској верзији, на кинеском и енглеском језику.

Ново у понуди Креативног центра страним издавачима


Страним издавачима Креативни центар припремио је неколико нових издања:
– сликовнице У шуми и На реци из нове серије Ана и Филип истражују; Ана Лукић, јунакиња ових књига, позната је читаоцима из сликовница из едиције Шта све Ана зна, која је преведена на седам језика;
– књиге Архитектура и Психологија из едиције Сазнај и пробај;
– нову књигу Дејана Алексића Кога се тиче како живе приче.

Штанд Креативног центра биће и место с којег ће се ићи у потрагу за новим насловима страних издавача. Уредници Креативног центра искористиће тај сајам и да пронађу занимљиве наслове који ће бити преведени и објављени на српском језику како би наша деца имала прилику да на матерњем језику читају одабрану дечју литературу.
 
О сајму

На овом највећем и најважнијем сајму књига за децу концентрисана је целокупна светска издавачка продукција. Болоњски сајам окупља издаваче књига, ауторе, илустраторе, књижевне агенте, телевизијске и филмске продуценте, дистрибутере, штампаре, књижаре и библиотекаре. Они се сусрећу сваког пролећа у Болоњи како би видели нова издања великог броја издавача из целог света, купили и продали ауторска права, пронашли оно што је најбоље у области дечјег издаваштва, успоставили нове контакте, открили нове пословне могућности и разговарали о последњим токовима у издаваштву. На прошлогодишњем сајму учествовало је више од 1.200 излагача из 66 земаља.

Награде и изложбе

На сајму се традиционално додељују многе награде:
Bologna Ragazzi Award – награда за најбољу дечју књигу у следећим категоријама: Фицтион (белетристика), Non Fiction (популарна наука, приручници…), New Horizons (дела објављена у арапским земљама, Латинској Америци, Азији и Африци), Opera prima (награда за прво дело неког аутора).
Bologna Ragazzi Digital Award – награда за најбољу књигу у дигиталном формату.

Током сајма у Болоњи у културном центру Астрид Линдгрен у Вимербију, у Шведској, родном граду ове списатељице, додељује се награда ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), најзначајнија награда за књижевност за децу и младе у свету. Додела награде уживо се преноси на манифестацији која се поводом тог догађаја организује на сајму.

Поводом прославе јубилеја сајма ове године додељује се BOP Bologna Prize, награда за најбољег дечјег издавача године. Болоњски сајам и удружење италијанских издавача доделиће шест таквих награда, по једну за сваки континент, а награђене неће бирати жири, већ сви издавачи који учествују на сајму. Списак номинованих издавачких кућа можете видети на адреси: http://www.bookfair.bolognafiere.it/en/bop-bologna-prize/nominations/1183.html.
 
На сајму ће бити постављена и велика изложба радова одабраних илустратора из целог света. Ове године биће организована и изложба сликовница из преко 30 земаља које су учествовале у међународном пројекту Свет кроз сликовнице. Србију ће представљати десет сликовница, од којих су чак седам издања Креативног центра (Јежева кућица, Мишко Нећејед, Љутито мече, Прича о ваљушку, Добри суседи, Зунзарина палата и Плави кит).



Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу