Нешто тражите?

четвртак, 14. март 2013.

Ново из Креативног центра - "Архитектура" - прочитајте интервју са ауторком и освојите књигу!

Архитектура,  ауторке Драгане Јокић и са илустрацијама Душана Павлића, ново је издање Креативног центра, објављено у едицији Сазнај и пробај.
Ауторка књиге објављене у едицији “Сазнај и пробај” упознаје младе читаоце са основним принципима науке и уметности обликовања грађевина. Из књиге “Архитектура” читалац сазнаје ко смишља изглед града, од чега зависи облик куће, шта се све дешава на путу настанка неког грађевинског објекта, почев од првих скица, па до градње и до унутрашњег уређења.

Боље се упознаје са одликама различитих архитектонских стилова и са чувеним архитектима, сазнаје се како је настала Ајфелова кула, да ли баште могу да буду на крову…

Радећи вежбе предложене у књизи дете ће открити које су вештине потребне за бављење архитектуром, научиће да црта у размери, моћи ће да изради план своје собе или да смисли нов изглед фасаде. У књизи “Архитектура” комбинују се историјски подаци, савремена достигнућа и практични рад, што омогућава деци да лакше праве изборе и доносе одлуке о својим будућим активностима.
Маштовите илустрације израдио је Душан Павлић, илустратор чија креативност превазилази оквире задате текстом, што књизи даје нову димензију. Његове илустрације приказују мноштво детаља који детету нежно откривају свет архитектуре, а захваљујући духовитим коментарима, омогућавају сазнавање уз забаву и смех.

Драгана Јокић, ауторка ове књиге, завршила је Архитектонски факултет и Факултет ликовних уметности у Београду и успешно се бави и једним и другим послом. Два равноправна интересовања преплићу се кроз њено стваралаштво, дајући један другом ослонац и изузетност. Као архитекта, Драгана Јокић је пројектовала објекте и ентеријере многих јавних и стамбених објеката, а као магистар сликарства ствара у свом атељеу и радове излаже у најпознатијим галеријама у земљи.

Међу бројним наградама и признањима посебно место заузимају оне које је добила као ликовни педагог. Књига “Архитектура”, коју је наменила деци школског узраста, још један је облик њеног педагошког рада и њен допринос популаризацији уметности коју толико воли
За Детињарије, ауторка Драгана Јокић говори о свом раду на овој првој свеобухватној дечјој књизи о архитектури код нас:  

За који узраст је превасходно написана књига "Архитектура"?

Архитектура је писана за децу узраста од 9 до 12 година, али није тешко да је уз помоћ одраслих разумеју и они млађи. Био ми је циљ да у тексту обухватим много ствари о којима већина читалаца који, уколико немају неког блиског у породици коме је архитектура занимање, имају тек неку благу представу.

Како сте конципирали ову књигу и да ли је било тешко одабрати приступ који ће на прави начин архитектуру приближити деци?
Концепт књиге је искључиво идеја запослених у изадавачкој кући Креативни центар, који су већ издали неколико књига из едиције САЗНАЈ И ПРОБАЈ. Веома ми се допада начин на који је замишљена ова и све остале књиге из ове едиције, јер се на логичан начин читалац уводи у тематику којом се баве аутори књига.

Да ли сте консултовали децу приликом писања?
Имала сам срећу да је мој млађи син у тренутку писања књиге био управо у узрасту којем је намењена књига и често сам се с њим консултовала око нечега. Иначе, годинама сам радила с децом управо тог узраста, па сам имала релативно јасну слику о томе шта би им могло бити занимљиво. Водила сам рачуна о томе да треба поједноставити појмове о којима сам писала, али и да деца уз одређена објашњења могу да их науче. Трудила сам се пре свега да покажем поштовање према том узрасту. Деца данас много више знају и обавештенија су од моје генерације у тим годинама.

Да ли је код нас ово прва књига за децу о овој теми?

Нажалост, архитектура, која је толико присутна око нас, деци се не представља рано. Нарочито не на начин на који је замишљена наша књига. Не бих смела да тврдим, али верујем да је прва.

Да ли Вам се допао рад на приближавању архитектуре деци и младима?
О томе пре писања књиге нисам много размишљала,али ми је сада веома драго што сам имала прилику да је напишем. Радила сам како сам мислила да је најбоље, а како је књига одмицала, све сам се више загревала да све што знам о томе презентујем тако да деци буде јасно и да заволе архитектуру. Наравно да је у почетку било много дилема у вези с тим да ли је начин на који пишем одговарајући и без помоћи и сугестија уредника едиције Милене Трутин верујем да то не би било ни тако лако, а ни инспиративно. Осим тога, књига ни случајно не би овако добро изгледала да нема духовитих илустрација Душана Павлића. Без обзира на садржај, без тако сјајних илустрација, књига не би била довољно занимљива деци. Мишљења сам да је неопходно да се текст на овај начин приближи младима. Људи запослени у Креативном центру су професионалци какве ретко срећем и захвална сам им на томе што су ми пружили шансу да напишем ову књигу и да будем члан тима у свакој фази рада. А коначним обликом Архитектуре заиста сам веома задовољна.

Кроз које заједничке активности родитељи могу децу да заинтересују за архитектуру?

Што се тиче саме књиге, она је замишљена тако да деца и сама могу да је користе и да радећи девет предложених вежби могу да се окушају у нечем од оног што чини посао архитекте. А уколико родитељ жели да заинтересује дете за архитектуру, заједно могу кроз игру да примене у сопственом амбијенту нешто од предложених вежби. Деца могу да се укључе у многе активности у кући ако их родитељи мотивишу на прави начин. На пример, могу да промене распоред намештаја у стану. Поред тога, могу да се забаве у шетњи тако што ће оцењивати куће поред којих пролазе или замишљати шта би могло да се промени. Естетске норме граде се свакодневно и на миллион начина, потребно је само мало маште.

Мислите ли да би архитектура могла више да буде заступљена у школском програму, и на који начин?
Мислим да би деци требало пре свега обратити пажњу на околинуу којој живимо, треба упоређивати лепе и ружне примере, указивати на оно што је могуће и макар на микро плану мењати. У оквиру ликовне културе у школи учи се много, али ми се чини да недостаје та спона с реалним животом и средином. Верујем да би то допринело једном новом, критичнијем ставу према средини у којој се живи.

Какве су досадашње реакције младих читалаца?

Књига је скоро изасла из штампе и нисам била у прилици да чујем много коментара, осим од деце пријатеља. Општи утисак јесте да је то ипак једна озбиљна књига и веома ми је драго због тога јер веома поштујем децу и њихово размишљање било у ком добу да се налазе. Било би ми веома драго да се неко дете после читања ове књиге заинтересује за архитектуру у тој мери да пожели и само да се бави тим дивним послом.

(Разговарала: Јована Папан)


Аутор: Драгана Јокић
Илустратор: Душан Павлић
Издавач: Креативни центар, 2013.

Креативни центар поклања читаоцима Детињарија 2 примерка књиге Архитектура.
Како да учествујете? 

Оставите испод текста коментар и напишите o којој области бисте волели да буде следећа књига из едиције Сазнај и пробај?

Не заборавите да напишете и своју и-мејл адресу како бисмо могли да вас контактирамо. 

Игра траје до среде, 20. марта, када ћемо објавити резултате. Срећно!

Ево и резултата претходне наградне игре Креативног центра. Оставили сте 60 коментара, а по примерак књиге Ивино путовање или Права Ребека освојили су zrakonjac68@gmail.comigorzoca@yahoo.com, duska.djajic@yahoo.com и gorke73@gmail.com.
Честитамо добитницима које ћемо контактирати и-мејлом ради договора око преузимања награде. Осталима желимо више среће следећи пут. Останите уз Детињарије!
Pin It Now!

71 коментар:

 1. ...saznaj i probaj, izaberi svoj stil...osvrt na modu i modne detalje, koji imaju estetsku vrednost...kako se menjala moda...sta je sve moda...kako je moda menjala kulturu...shvecaj@gmail.com...

  ОдговориИзбриши
 2. Predlozila bi sledece teme: slikarstvo, vajarstvo, medicina, kako se stvara knjizevnost, kulinarstvo, farmacija, koreograf, casovnicar,... odlicna zamisao da predstavite i priblizite razna zanimanja deci koja se posle osnovnog obrazovanja nadju na raskrsnici odabira istih.
  dolitur@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман14. март 2013. 22:37

  Medicina
  dusaniveta@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман15. март 2013. 00:16

  umetnosti
  danijelalabudovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман15. март 2013. 00:17

  knjizevnost , medicina ....
  saraimiona@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман15. март 2013. 00:36

  umetnost,nevenkasimic68@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 7. Deca vole zivotinje,predlazem zoologiju i veterinu...
  kristinaceslarof957@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман15. март 2013. 00:49

  Kako napraviti tašnu, novčanik,kaiš,....
  dejtan05@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман15. март 2013. 00:49

  Mozda bi mogli biti neki zanati...
  Nas tata je arhitekta i Andrej iako ima 5 godina vec uveliko crta projekte i iste pravi od lego kocki i to na zavidnom nivou :) Dobro bi nam dosla i ova edukacija :)
  tinamilivojevic81@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 10. ocuvanje zivotne sredine kroz igru
  bobana.adamovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 11. Vecita enigma dece je ,,Kako sam se rodio?,, I ,,Kako nastaje zivot,, mozda neka knjiga koja bi deci mogla da briblizi ovu temu? danijela.sulejmanovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 12. Анониман15. март 2013. 01:00

  Evolucija hominida. Deca često pitaju kako je nastao prvi čovek ili ko je bio prvi, pa mislim da bi moglo da im se lepo objasni, kroz slike, kako je nastao današnji čovek. Bilo bi lepo pozabaviti se i astronomijom :) ivana.vukic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 13. kako od starog napraviti nešto novo i kreativno-reciklaža lekainiki@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 14. Neka od sledećih izdanja možda bi mogla da budu iz oblasti pomorstva i vodenog sveta, farmacije, stomatologije, ili kako nastaju crtani filmovi... iz nekih oblasti koje nisu tako popularne, a bilo bi lepo da se nešto može pročitati i saznati i o njima, kao npr. ritmička gimnastika, optika, fotografija, časovničarstvo.
  dixyns@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 15. Анониман15. март 2013. 02:19

  Grčka i rimska mitologija!
  duska.djajic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман15. март 2013. 02:32

   A iz ove edicije Saznaj i probaj: Pozorište i Kako snimiti film!
   duska.djajic@yahoo.com

   Избриши
  2. Анониман18. март 2013. 06:56

   http://www.kcknjizara.rs/edicija?b=C148

   Избриши
 16. Анониман15. март 2013. 02:28

  Arheologija, paleontologija..
  bsdjajic@teol.net

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман18. март 2013. 06:53

   http://www.kcknjizara.rs/edicija?b=C145

   Избриши
 17. Анониман15. март 2013. 03:04

  Mislim da bi deci bio zanmljiv Vodic kroz gradove Evrope iz perspektive deteta od 10gog.
  jelena.janicijevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 18. Анониман15. март 2013. 03:55

  Kako se postaje pilot, ili kapetan.

  nnerandzic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 19. Анониман15. март 2013. 04:59

  Nešto u stilu knjige uradi sam. Danas jako malo odraslih zna nešto da popravi, napravi rukama...Naravno sve prilagoditi uzrastu deteta. Deca su ionako radoznala pa još kada mogu da vide rezultat rada to je pun pogodak
  todoricn@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 20. Анониман15. март 2013. 05:00

  Kuvar sa receptima koje deca mogu da naprave. Kasnije im ne bi teško padalo da kuvaju već bi sa uživanjem spremala hranu za sebe i društvo ili porodicu

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман15. март 2013. 12:19

   Zaboravila sam da napišem e-mail adresu: ana_vukasin@hotmail.com

   Избриши
 21. Анониман15. март 2013. 05:10

  Mislim da bi dobra bila knjiga o psihologiji i psihoterapiji
  utimotijevic@open.telekom.rs

  ОдговориИзбриши
 22. Анониман15. март 2013. 05:42

  Knjiga koja pomaže deci da se osamostale, SAM U KUCI - ŠTA SVE TREBA DA ZNAJU.
  oliverapetrovic76@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 23. Анониман15. март 2013. 07:26

  Medicina..
  cvanja22@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 24. ljudsko telo,moja cerka stalno zapitkuje gde se sta nalazi,cemu sluzi,slikovito i poucno bi bio pun pogodak!
  ivanamilovanovic30@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 25. Анониман15. март 2013. 11:41

  Bilo bi lepo da se deci ilustrovano prikazu zanati, kako se izradjuju razni predmeti.... mnogi zanati su zaboravljeni pa deca i nemaju odakle da saznaju za njih.
  anita.bukovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 26. Анониман15. март 2013. 12:17

  Arheologija definitivno
  draganatd@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 27. Анониман15. март 2013. 12:21

  Za dečake knjiga koja objašnjava neke lake popravke. Znamo da dečaci vole da majstorišu kao i njihove tate
  z.mile@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 28. Pedlozila bi za nova izdanja upoznajte stare (zaboravljene )zanate poput casovnicar, obucar, krojac, kovac,...i neke zanate koji su neophodni poput pekar, frizer,...
  jasnicadjurdjevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 29. Анониман15. март 2013. 12:41

  Knjiga za majstore kvariše bi bila odlična da se deci približe neke od najjednostavnijih popravki ili izrada nečeg korisnog
  stojatd@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 30. Анониман15. март 2013. 12:53

  Kako rade motori, kako radi automobil...mislim da bi to mnogima bilo interesantno
  vobidoo@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 31. Анониман15. март 2013. 12:56

  Decije igre kao nekad,kako se deca radjaju, zasto ljudi ratuju, arheologija...
  Iva nam je promakla, nadam se da cemo ovaj put imati vise srece, tacnije brat koji voli arhitekturu :)
  natap980@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 32. Анониман15. март 2013. 12:58

  Mislim da bi bila interesantna knjiga iz oblasti mašinstva i elektrotehnike
  vukasin@neobee.net

  ОдговориИзбриши
 33. Анониман15. март 2013. 14:01

  umetnost(slikanje,vajarstvo,muzika...),knjizevnost,internet(mnogo je dece na drustvenim mrezama,pa bi bilo dobro da postoji knjiga koja ce da govori o internetu i zastiti od hakera,upada i sl.)...
  hristi981@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 34. Kreativna rešenja za...
  mmmmilica@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 35. Анониман16. март 2013. 08:41

  BOTANIKA..
  Upoznati se sa ovom granom biologije, velikim botaničarima, delovima biljke, njihovim imenima, sakupljanjem i pohranjivanjem biljnog materijala u herbarijume, nešto o eksperimentima u prirodi i botaničkoj laboratoriji...
  Mi bismo to voleli!
  bokitb0@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 36. Анониман16. март 2013. 13:05

  Kakav bi ovo poklon bio za našu Milicu-radoznalicu;) Prelijepa oblast, mama i tata su arhitekte;) i mnogo nam je drago što je naša koleginica napisala (ne sumnjamo interesantnu) knjižicu za djevojčice i dječake! I nadam se da će baš naša djevojčica dobiti jedan primjerak i ko zna, zainteresovati se i možda krenuti maminim i tatinim stopama;)) Nebo je granica!
  Saznaj i probaj_kako nastaje radio emisija?!
  dragana0605@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 37. Анониман17. март 2013. 00:32

  Voleo bih da sledeća knjiga bude u vezi sa filmom i/ili pozorištem.
  dulemalesevic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 38. Posto cesto idemo u pozoriste, moj malisa mi stalno postavlja razna pitanja u vezi sa glumom, scenografijom, kostimografijom... a ja, ipak ne znam bas sve odgovore :)
  suzanapetrovic79@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 39. Анониман17. март 2013. 15:21

  Mislim da bib ila zanimljiva knjiga sa temom Napravi sam (ukrase od papira, avion od kartona i slicne kreativne stvarcice)
  danijela_zs@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 40. Анониман18. март 2013. 01:17

  Posebno me je obradovalo novo izdanje Kreativnog centra s obzirom da sam i sama arhitekta. Veliki je izazov i uspijeh približiti bilo koju temu malenim ljudima na načn da oni to lako razumiju i prihvate, a koji će im biti interesantan. Činjenica je da se sa temom arhitekture, sa one naučne i umjetničke strane, djeca susreću veoma kasno, osim ako imaju nekoga u svojoj okolini ko se time bavi. Stoga je veoma pohvalan napor koji su autorka i njeni saradnici uložili na stvaranju ovog izdanja.
  Neka od sledećih tema mogla bi da se odnosi na zdravu ishranu i neophodnost bavljenja sportom, možda da prati razvoj sporta ili navodi raznovrsne dječije igre "vani", da navede osnovne podatke o namirnicama, vitaminima, mineralima ili da sadrže neke jednostavnije recepte za zdrave obroke koje bi i djeca sama mogla da naprave...
  ivana198100@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 41. Анониман18. март 2013. 05:45

  Film i pozorište..Nešto o postanku pozorišne umetnosti, ko učestvuje u radu na predstavi, probe, kako se snimaju filmovi i ko sve učestvuje u njihovom snimanju, koja je uloga glumaca, scenarista, režisera. Bilo bi lepo i imati neke "radne listiće" za decu: ideje kako režirati film, napisati scenario, gluma po ulogama, izabrati dekor, kostime.. Mislim da bi to deci bilo mnogo zanimljivo a, naravno, i korisno jer bi mnogo toga naučili.
  boskoljubicica@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 42. Анониман18. март 2013. 05:52

  obozavam kreativni centar

  ОдговориИзбриши
 43. Анониман18. март 2013. 05:53

  kreativni centar is the best

  gosanks@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 44. Анониман18. март 2013. 06:23

  Vaspitanje i obrazovanje.
  cvetana.djordjevic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 45. Анониман18. март 2013. 06:34

  Reciklaza i ocuvanje zivotne sredine.Zdrava ishrana na zanimljiv i kreativan nacin bi bila pun pogodak. elina.dzemaili@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 46. Анониман18. март 2013. 06:42

  Mislim da sledeca knjiga treba da bude o vocu i povrcu, naravno predstavljenom na kreativan nacin, jer veoma mali broj dece jede povrce, a na ovaj nacin, kroz kratke pricice, kroz crtane likove ili kako god osmislite, mislim da deci moze da se priblizi da treba da jedu sve !!! a narocito povrce. npr, spanac i mornar popaj, sangarepa i dusko dugusko, idr...Veliki pozdrav .....vasaimara@hotmail.rs

  ОдговориИзбриши
 47. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 48. Saznaj i probaj... Kako i sta radi ilustrator? Kako se gaji cvece? Kako sacuvati zivotnu sredinu? Knjige Kreativnog centra imaju jako zanimljive ilustracije i ove teme bi, sigurna sam u to, deci bile jako interesantne. Nesto tipa uradi sam ilustraciju, posadi sam cvece...

  deni017@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 49. Pre svega pohvale za blog koji je fenomenalan.Na zalost malo je takvih i zelim Van puno uspeha u daljem radu.
  Onda pohvale za Kreativni centar , ime im potpuno odgovara , dugo vec se druzimo , kvalitet je daleko iznad cene ,sto je takodje retkost.
  Knjiga o ARHITEKTURI je odlicna zamisao , a pretpostavljam napisana , kao i ostale , na deci pristupan nacin.
  Ja kao mala nisam znala nista o arhitektama osim da crtaju kuce :).Sada sam gradjevinski inzenjer i mladje dete(7god.) nesvesno me kopira jer crta kuce iz pticje perspektive ,a sa 5 god. je nacrtala ceo nas stan kao pravi projektant (bukvalno je bila osnova tipskog sprata :) )
  Moj predlog za sledecu knjigu je RACUNARI jer se svi oni koriste njima , ali prva pomisao kad se kaze racunar je da sluzi za igrice.Mozda bi im trebalo pribliziti mogucnosti racunara ,mada mislim da bi im mozda bila zanimljiva i struktura racunara , sve to bi Kreativni centar jako lepo rastavio , ilustrovao ..., kako samo oni znaju.
  Veliki pozdrav i sve najbolje!
  mama Ana
  anajovanovic79@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 50. Анониман18. март 2013. 07:48

  mozda bi deci bilo interesantno da se blize upoznaju sa svetskim cudima, mozda bi ih zaiteresovalo i na njima razumljiv nacin ispricana prica o cuvenoj Atlantidi. Svakako bi bilo lepo posvetiti paznji i muzici, filmskoj umetnosti i pozoristu, a mozda bi bilo dobro s obzirom da brzinu danasnjeg zivota i vreme koje nasa deca provedu ispred televizora i racunara setiti se i nekih starih zaboravljenih zanimanja kojih vise nema, a nekad su bili itekako zastupljeni, naravno saobracaj i ponasanje u saobracaju je uvek dobra tema, a sa vasim divnim ilustracijama, deca svakako mogu mnogo toga nauciti...pozdrav! aleksandra78@live.com

  ОдговориИзбриши
 51. Анониман18. март 2013. 09:14

  Moju devojčicu interesuje ASTRONOMIJA. Bilo bi interesantno otkriti zanimljivosti u vezi sa njom, o sazvežđima koja postoje, o pomračenju sunca i meseca, crne rupe, Severnjača, planete...
  slobodankatomic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 52. Lepo bi bilo da sledeća knjiga da govori o raznim državama i običajoma i praznicima koji se u njima poštuju i slave. tomke@madnet.rs  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман18. март 2013. 12:09

   Uradi, napravi, recikliraj,ispleti, sasij, sklopi...
   Sve ono sto bi deca mladjeg skolskog uzrasta mogla sama da urade, a da to ima svoju upotrebnu vrednost.Kao male kucne mastorije.
   jasminapg63@yahoo.com

   Избриши
 53. Анониман18. март 2013. 12:01

  Najpre, pohvaljujem izdanja edicije "Saznaj više". Nastavnik sam u školi, i ova izdanja za mene imaju višestruki značaj.
  Ipak, ono što je, čini mi se, najdragocenije, to je da me je prelistavanje ovog elektronskog izdanja na sajtu "Kreativnog centra" vratilo dvadesetak godina u nazad, u detinjstvo i odrastanje uz "Dečiju enciklopediju" (čini mi se da je taj naziv) u izdanju sarajevske "Svjetlosti".
  Najpre, namena (bez, naravno, pokušaja praktične primene saznatog), a zatim i ilustrativna obrada one su koje neodoljivo podsećaju na moju dečju enciklopediju. Ova enciklopedija je bila sveprisutna u mom životu upravo u periodu od 9. do 12. godine. Enciklopedija je bila podeljena na više oblasti ljudske delatnosti koje su uglavnom obuhvatale manje-više sve ovo što je kroz predloge u komentarima navededno.Priznajem da su mi, kao devojčici, bile manje zanimljive teme iz prirodnih nauka, a više one iz oblasti kulturnih i duhovnih dostignuća, konkretno, oblasti istorije i istorije mode koja je njom obuhvaćena, sa izuzetkom anatomije ljudskog tela. Neka ovo budu i moji predlozi.
  P.S. Nadam se da će autori i izdavač moju slobodu da ih dovedem u vezu sa velikim predratnim izdavačem prihvatiti kao veliki kompliment.

  nastavnicaj@gmail.com
  nastavnicaj@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 54. Анониман18. март 2013. 15:22

  Glavne svetske religije. Mislim da ne bi bilo lose upoznati decu sa tim sta je religija, koliko ih ima, u sta se sve veruje u svetu, u sta se verovalo nekad,koje su slicnosti i razlike... Nekako smo zaboravili da deci skrenemo paznju na raznolikosti u svetu i koliko su te razlike u stvari slicnosti
  anadixy@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 55. Анониман19. март 2013. 03:37

  Vidim da se javljaju ljudi različitih profesija i drago mi je da dele moje oduševljenje izdanjima "Kreativnog centra".
  Kao prosvetni radnik, primećujem da mojim učenicima, pre svega, odgovara što je način izlaganja, čak i kompleksnih sadržaja, prilagođen njihovom uzrastu. Ilustracije su sjajne, kao i zadaci koji bude radoznalost, maštu, kreativni i stvaralački duh.
  Kao majka, uživala sam (još uvek uživam) u serijalu "Šta da očekujete..." i "Spomenar mog detinjstva" (kojeg smo poklanjali svakoj bebi u našem društvu i porodici). Više nemamo dilemu šta nekome pokloniti- KC nudi rešenje za sve: za decu, roditelje, vaspitače, nastavnike.
  Odužila sam :) ali sam zaista osetila potrebu da Vas I OVAKO pohvalim!

  Mojoj deci (a i većini njihovih vršnjaka) trenutno su centar interesovanja dinosaurusi, pa bismo voleli da sledeća knjiga iz edicije Saznaj i probaj bude PALEONTOLOGIJA, da saznaju nešto o razvoju života na zemlji starih biljaka i životinja, fosilima, dinosaurusima...
  Želim Vam mnogo uspeha u daljem radu i da ostanete najbolji!

  ceciji2000@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 56. Анониман20. март 2013. 01:39

  Bilo bi lepo decu mlađeg uzrasta upoznati sa ekologijom i očuvanjem životne sredine, kako na različite načine kroz svakodnevne aktivnosti mogu uticati, odnosno kao pojedinci doprinositi narušavanju ili poboljšanju prirode i svog životnog okruženja. Tema je obimna, tako da bi moglo da se osmisli jedno lepo i kreativno izdanje od velike koristi za naše mališane, da im kroz igru podigne svest i usadi neke osnovne navike i način ponašanja u ekološkom smislu. Veliki pozdrav i sve najbolje u daljem radu! Bez obzira koje je sledeće izdanje, tema je i onako previše, ali je jedno sigurno da će svaka razradjena na dosadašnji način biti jako kreativna i edukativna...!

  tesic_sanja@yahoo.co.uk

  ОдговориИзбриши
 57. Анониман20. март 2013. 08:07

  za mladji uzrast bilo bi dobro da saznaju nesto vise o svetu oko sebe...kroz pojmove o geografiji...narodnoj tradiciji...istoriji ...i saobracaju...a za stariji uzrast...mislim da bi bilo prikladno nesto o moderastvu....avioni, brodovi , kamioni, i kako se nesto pravi...uz malo muke do nauke....!!!!!! lakinatasa@hotmail.com

  ОдговориИзбриши
 58. Анониман20. март 2013. 10:03

  Moj predlozi su male cudesne stvari od papira, moc papira, origami, uradi sam u malom izdanju, skulptura, modelovanje. (moje omiljene teme) a sto se zanimanja tice, koreograf, kostimograf, pisci koji su promenili svet. I jos: svet ispod vode, zivot na selu, kako se pravi avion, anatomija, umetnici koji ukrasavaju stranice istorije, cudesni gradovi, sedma umetnost, kako nastaje covek, kako postati sportista. Moj mejl je milica118@yahoo.com, a ja se nadam da ce ova knjizica ukrasavati moju policu sa arhitekturom :)

  ОдговориИзбриши
 59. Анониман20. март 2013. 12:20

  Moj predlog je knjiga o filmu. Kako nastaje film, koje profesije se bave filmom i sl. Sta je to scenario, rezija, produkcija? Sta rade glumci i koju skolu treba da zavrse, a sta kostimografi, sminkeri...
  ljubica.zukanovic@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 60. Анониман20. март 2013. 14:13

  Zanimljiva geografija. Kako se igraju i sa cim deca po celom svetu?
  djordjex@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 61. Анониман20. март 2013. 14:58

  sjajno...imamo 9 god.taman kao za nas
  ekulevska@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 62. Анониман20. март 2013. 15:00

  odlican izbor...
  inestasic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 63. Анониман20. март 2013. 15:01

  ekstra
  mojkapric@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 64. Анониман20. март 2013. 16:13

  Anatomija tela ali za mladju decu tu do 7 godina

  co.jovanovic@yahoo.com

  ОдговориИзбриши
 65. Анониман21. март 2013. 15:29

  kratko i jasno!!!fantasticno!!!
  milicica1990@yahoo.com

  ОдговориИзбриши

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу