Нешто тражите?

недеља, 14. април 2013.

20. Међународни фестивал позоришта за децу

Јубиларни, 20. Међународни фестивал позоришта за децу одржаће се од 19. до 25. маја 2013. у Суботици, уз гостовања фестивалских представа широм Војводине и других крајева Србије и репризу фестивала у Сегедину.

Током седам дана, фестивал ће угостити уметнике, позоришне стручњаке и студенте позоришних школа са разних страна Европе и света, и земље домаћина Србије.

У фокусу овогодишњег фестивала биће српско луткарство и позоришно стваралаштво за децу које ће бити представљено кроз изложбу лутака, костима, сценографских скица и позоришних фотографија, прво у Словенији, у сарадњи са Мини театром из Љубљане (24. априла -14. маја), а затим и у Суботици (18-25. маја), Новом Саду (28. маја - 15. јуна), те у другим местима Србије, научни скуп на дату тему и учешће позоришта из Србије у програмима Фестивала.

Изложбу, у оквиру пројекта Европске комисије Луткарска номадска академија 3, реализују Позоришни музеј Војводине, Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици и Мини театар из Љубљане, који је и носилац пројекта. За потребе изложбе биће коришћена грађа из архива позоришта представљених на изложби, приватних колекција и фонда Позоришног музеја Војводине. Ауторка изложбе је Љиљана Динић.

За учешће у такмичарском програму Фестивала ове године пријављено је 225 представе из 50 земаља света. У оквиру званичне селекције биће приказана 21 представа за децу узраста до осамнаест година.

Представе ће се играти на три различите локације (Дечје позориште Суботица, Народно позориште – сцена „Јадран“ и Позориште "Деже Костолањи") од 20. до 24. маја. Креирање репертоара засновано је на високим професионалним стандардима, а нагласак је на разноврсности форми и приступа. Свака од представа изводи се на изворном језику, док се предност, приликом селекције, даје луткарском позоришном изразу.

Представе у званичној селекцији конкуришу за следеће награде:

Гран При за најбољу представу у целини
Специјалну награду за оригиналност и фантазију (опционално)
Награду за најбољу режију
Награду за најбољу сценографију
Награду за најбољу оригиналну музику
Награду за најбоље естетско и технолошко решење лутака
Награде за глумачко мајсторство (5 равноправних награда)
О наградама ће одлучивати петочлани међународни жири сачињен од истакнутих светских позоришних уметника и театролога.

Као својеврсна најава предстојећег Фестивала, у суботу, 13. априла, у просторијама Отвореног универзитета Суботица биће у оквиру међународног европског пројекта "Номади лепоте" одржана је сценографска радионица. Носилац пројекта "Номади лепоте" је Ново казалиште из Загреба, а Фестивал учествује као суорганизатор.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици основан је 1994. године одлуком Скупштине Општине Суботица са циљем да се на њему прикажу највреднија и уметнички најрелевантнија сценска остварења из међународне и домаће продукције за децу, да допринесе промоцији нових и афирмацији остварених културних вредности на међународном плану, као и зближавању разних народа и очувању специфичности и различитости сваке културе као извора нашег заједничког богатства.

Сви програми фестивала бесплатни су за све посетиоце.(B92)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу