Нешто тражите?

уторак, 10. септембар 2013.

Креативне радионице поводом изложбе "Илустровани Делибес"

До 28. септембра биће отворена изложба "Заједничка домовина. Илустровани Делибес" у Институту Сервантес, чиме је отворена и нова сезона после летње паузе. Изложбу ће пратити бројне пратеће активности. Прва радионица за децу од седам до 11 година и родитеље заказана је за 11. септембар.
Изложба обухвата 30 цртежа петнаест истакнутих шпанских илустратора који су покушали да визуелно представе децу, најзначајније јунаке, из књижевних дела Мигела Делибеса. Делибес (1920-2010) је један од најистакнутијих шпанских књижевника XX века, добитник награде Сервантес.

Сам Мигел Делибес је истицао да је “детињство заједничка домовина свих смртника” и да захваљујући дечјим ликовима успева да представи свет одраслих на искрен начин. Илустратори су представили, користећи различите технике, 15 ликова из десет романа написаних у периоду између 1947. и 1989. године.

Илустрације не само да представљају децу као главне јунаке већ и богатство тема које је обрађивао овај познати шпански писац као што су везаност за домовину, поштовање природе и одбрана сеоског живота. Илустратори су користили различите технике од цртежа оловком и четком (акварел, уље на платну), колаж до дигиталних медија са циљем да покажу богатство Делибесовог књижевног света и разноликост шпанске илустрације.

Мигел Делибес један је од најзначајних књижевника XX века у Шпанији. Његова дела преведена су на тридесетак језика, а бројна су адаптирана за позориште и филм. “Невини свеци”, филм рађен по његовом делу, добио је 1984. године награду у Кану. Делибес је добитник најзначајнијих награда од којих се истичу награда Сервантес, Надал и награда Принц од Астурије. Критичари сматрају да се често стављао у улогу деце да би слободно могао да каже све што мисли о друштву и свету одраслих.

Ова изложба има за циљ да нам приближи књижевни свет овог писца и да нас подстакне на читање његових дела од којих су најпознатија “Јеретик”, “Љубавна писма чулног шездесетогодишњака” и “Свргнути принц”.
 

Креативне радионице поводом изложбе "Заједничка домовина. Илустровани Делибес":

Ауторке и водитељке радионица:
Бојана Лукић, визуелна уметница и
Јасминка Петровић, писац за децу 
 
Тате и маме, да ли се сећате омиљених играчака из детињства? Играте ли се данас са својом децом?
Прва радионица у оквиру изложбе “Заједничка домовина” посвећена је детињству као “заједничкој домовини” свих људи.

Позивамо децу узраста од 7 до 9 година да заједно са родитељима дођу да причамо о детињству у среду, 11. септембра од 18:00 до 19:30. Поделићемо се у две “узрастне” групе, родитељи ће се присећати својих омиљених играчака из детињства које ће у у црно‐белој техници цртати на великим коцкама, а деца ће нам причати како највише воле да се играју и са ким. Потом ћемо сви заједно разменити утиске и направити велику слагалицу од наших портрета.

Молимо децу да на ову радионицу понесу своје омиљене играчке.
Улаз бесплатан уз претходну пријаву на cenbel@cervantes.es Број места је ограничен на 15. 
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу