Нешто тражите?

петак, 11. октобар 2013.

Ствараоцима за децу уручене награде "Невен" за 2013.

Награда "Невен", коју су установили "Пријатељи деце Србије", уручена је у Скупштини Београда. Овогодишњи добитници су Владимир Манојловић, Миленко Стевановић и Никола Божић.
На свечаности у Скупштини града Београда уручена је награда "Невен" за 2012. годину, коју организација "Пријатељи деце Србије" додељује најбољој књизи за децу у области белетристике, илустрације и популарне науке. Традиционално, у Дечјој недељи је уручено и признање "Добра играчка".

Награда "Невен" за белетристику додељена је Владимиру Манојловићу за књигу "Мајмунољупци" у издању Радио-телевизије Србије. Дело је засновано на сценарију за истоимени телевизијски серијал. Чине га кратке и ефектне приче а свака од њих посвећена је некој од животиња и завршава се песмом. Духовито и маштовито штиво илустровала је Јелена Пешић.

"Први мајмунољубац сам ја и мислим да сви они који воле животиње, који воле животињски свет и воле ту врсту лепоте која нас окружује јесу мајмунољупци. Ја сам у овој књизи, приче које су везане за разне животиње обичне и необичне ставио у стан, под капу правог великог истраживача природњака и научника Чарлса Дарвина и ту сам ставио његове измишљене укућане", каже Владимир Манојловић.

Миленко Стевановић добио је "Невен" за илустрацију књиге "Београд за децу" чији је аутор Јово Анђић, а издавач Креативни центар.

"Невен" за популарну науку припао је Николи Божићу за књигу "Астрономија" коју је такође објавио Креативни центар.

"Мој циљ за писање "Астрономије"је да садашњим клинцима и клинцезама омогућим да направе своје прве кораке у науку и да науче да уживају у звездама, јер знам како је мени у тим годинама значило да имам литературу на српском језику са којом могу да научим неке ствари из науке", каже Никола Божић.

Признање и могућност коришћења знака "Добре играчке" добили су произвођачи играчака суботичка "Коцкица " и београдски "Одо". 
(РТС)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу