Нешто тражите?

недеља, 27. октобар 2013.

Књиге Ршума и Дејана Алексића најбоље на 58. сајму књига

"Видовите приче" Љубивоја Ршумовића  и  "Кога се тиче како живе приче" Дејана Алексића проглашенe су за најбоље дечје књиге 58. Међународног београдског сајма књига.
 
Писац за децу Дејан Алексић, чија је књига “Кога се тиче како живе приче”, објављена у издању “Креативног центра“, рекао је да је свака награда “неки метод вредновања онога што радите, а овога пута то је књижевност “.

Ршумовић је агенцији Бета рекао да књигу о Виду, дечаку "кога не треба посебно представљати...", није ни писао због награда, већ због емоције, а тренутно пише и наставак који ће бити посвећен теми образовања, одрастања и формирања личности.

"Вид има само две и по године. Питају ме како је могуће да он тако мудро говори, а ја кажем, зато што је исконски мудар. Човек од две и по године је мудрац. А они ме гледају. Људи уопште немају маште... ваљда машту убија ужасна свакодневица. Људи су оптерећени голом егзистенцијом и то је страшно", каже Ршумовић.

Писац се сагласио да је ове године приметно настојање организатора да усмере пажњу посетилаца Сајма књига на дечју литературу и да је био изненађен "преседаном" да он, као дечји песник, буде позван да отвори сајам.

Ршумовић је додао да је размишљао о томе зашто је у организацији Сајма књига коначно дат посебан простор дечјој литератури и да је та идеја можда потекла након почасног гостовања Шведске пре три године, у чијој је делегацији од око 30 аутора било 19 писаца за децу.

"Можда је неко тада схватио да озбиљне државе воде рачуна о ствараоцима за децу и да желе да се њихови дечји писци упознају са колегама из других земаља, да евентуално виде шта се ради, како се пише, које се књиге објављују", рекао је Ршумовић.

Усмеравање пажње организатора Сајма књига на дечју литературу и стваралаштво је добро, али није довољно, сматра Ршумовић и истиче да је то само први корак, док би наредни требало да обухвати и образовни систем. 
(РТС)

 
 
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу