Нешто тражите?

субота, 2. новембар 2013.

Шта се спрема за малишане на 7. Фестивалу науке?

Од 5. до 8. децембра у Београду ће бити одржан највећи регионални Фестивал науке на ком ће по седми пут бити представљена, објашњена и промовисана наука подједнако блиско и јасно свима, без обзира на године и образовање.
Четири локације – бивша Робна кућа „Клуз“, СКЦ, галерија Народне банке Србије и сасвим нови простор – бивши Еуросалон и ове године чиниће јединствену „фестивалску четврт“.

Под слоганом Суперхероји науке, идеја фестивала је да скрене пажњу и охрабри све младе људе који се данас у Србији баве науком и шире ентузијазам, знање и љубав, како и доликује правим суперхеројима.

Седми Фестивал науке обележиће нон-стоп експерименти, интерактивне поставке, научни шоу-програми, зона за „експертинејџере“, паметне играонице, дебате и интервјуи као и део фестивала који спаја науку, технологију и уметност.

- Седми пут заредом без фактора среће и са чистим ентузијазмом успевамо да Београд, у четири фестивалска дана, учинимо центром науке и образовања. Међутим, у овом витешком подвигу хероји нисмо ми, већ наши супергости и посетиоци, који спасавају науку од недостатка њене видљивости. Суперхероји новог доба задржавају право да не знају одговор на питање, они немају надљудске моћи, али имају истинску снагу да на занимљив и врло људски начин извуку науку из мрака и представе вам је у најбољем светлу – објашњава директорка Фестивала науке, Ана Јовановић.

- Имала сам среће да још од 2007. године будем део слагалице Фестивала науке. Тада смо били чудаци, и сви су нам се чудили како немамо наочаре као тегле и што можемо да причамо тако да нас разумеју. Данас морамо мало да мењамо концепт. Више нисмо само шашави људи који скачу по сцени СКЦ-а, већ смо људи који морају да мењају ствари у овој земљи – казала је суперхеројка др Зорана Курбалија Новичић са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Њој ће у томе помоћи још један суперхерој фестивала, Лука Михајловић са Хемијског факултета Универзитета у Београду.

- Није суперхерој онај који само пише опскурне чланке без сврхе и циља – тврди Михајловић. – Суперхерој је онај који може да направи промену у друштву.

Кроз дебате и интервјуе и ове године Фестивал науке публици доноси највеће српске умове и најинтригантније теме за полемисање. О генетски модификованим организмима-суперхеројима и различитим начинима исхране говориће се на сцени велике сале СКЦ-а.

Фестивал науке, осмишљен да има понешто за свакога, пажљиво организован и сегментиран по циљним групама, прошле године је посетило 27.000 људи, од којих 15.000 основаца и средњошколаца из више од 300 школа из целе Србије, као и из региона. Овогодишњи програм је намењен допуни школског програма, због чега су прва два фестивалска дана посвећена школским посетама.

Нови простор, бивши Еуросалон (Краља Милана 1), током четири фестивалска дана биће место где ће најмлађи кроз безопасне и једноставне кућне експерименте упознати различите научне области, од физике и астрономије, преко хемије и биологије.

Више од 400 младих научника из земље као и гости из Холандије, Француске, Шведске, Естоније и Хрватске приказаће научне области на свеж и инспиративан начин.

Све информације можете пронаћи на сајту Фестивала науке.

Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу