Нешто тражите?

уторак, 17. април 2012.

Почиње БИНА - програм дечјих радионица

ЕНЕРГИЈА ГРАДА

Ако ових дана видите неке необичне објекте у граду, па чак и шетајуће куће, немојте да се изненадите, у граду се организује БИНА – Београдска интернационална недеља архитектуре. Од 19. априла до 4. маја град ће оживети кроз ЕНЕРГИЈУ. У фокусу је Лондон и планетарни догађај који га чека Олимпијада културе, а деца ће имати прилике да осете размену енергија између Лондона и Београда, на неколико нивоа, кроз изложбе, радионице, предавања, шетње и дијалоге. www.bina.rs



Шетајући град

дечија радионица за узраст 9–11 година
Воде: Биљана Бранковић, Наташа Каталина и Романа Бошковић

Поигравајући се идејом о томе да људи чине град, аутори радионице деци дају улоге формалних елемената града – свако дете облачи кућу коју је претходно само направило и постаје кућа која хода. По завршетку првог дела радионице током којег куће од картона настају, разиграна скупина кућа креће у шетњу Београдом. На одабраним местима у граду, зауставља се група појединачних кућа и настају мале целине – инстант урбане форме. Деца својим кретањем, одабиром положаја у односу на друге, демонстрирају инстинктивни настанак градских структура. У разговору са едукаторима, анализирају и упоређују добијене форме.

Аутори радионице: ПРОЦЕС едукативна архитектура
Коаутори: Наташа Каталина, Романа Бошковић 
 
Културни центар Београда
четвртак, 3. мај 2012. године
14.00 - 17.00 часова

петак, 4. мај 2012. године
14.00 - 17.00 часова
 

Анимирани град


 Дечја радионица за узраст 12 – 15 година
Воде: Биљана Бранковић, Бојана Петковић и Романа Бошковић

Радионица се бави перцепцијом града у свести деце. Кроз силуету као изражајно средство деца добијају прилику да уграде елементе свог виђења града у заједничку слику Београда. Силуета Београда еволуира од првог слоја очигледних и препознатљивих линија, преко слоја емоција до тежњи, које на крају надграђују и мењају град. Резултат радионице – вишеслојна визуелизација Београда настала кроз преклапање слојева перцепције, интегрише постојеће и жељене слике града, а филм/анимација бележи њено настајање.


Културни центар Београда, галерија Артгет, Трг Републике 5
уторак, 24. април 2012.
14.00 часова

среда, 25. април 2012.
14.00 часова
 
Град и светлост

дечја радионица за децу узраста 13–17 година
Воде: Ксенија Смољанић и Вања Енбулајев, Центар за промоцију науке РС

У духу теме овогодишње БИНА-е, „Енергија града“, а у оквиру изложбе „50 година архитектуре Лондона“, Центар за промоцију науке организује радионицу за младе узраста 13–17 година. Током дванаест дана, њени учесници ће постепено правити макете центара два европска града – Лондона и Београда. Током рада на макети, разговорима с модераторима и презентације с темом одрживости, учесници ће се упознавати са структурама ових градова, положајем њихових центара, односа са реком, висинском покренутошћу, начинима на који они троше и штеде енергију. Како би се скренула пажња на коришћење обновљивих извора енергије ради очувања животне средине, након завршеног радионичког дела програма, у готове макете ће се инсталирати осветљење које ће се напајати енергијом добијеном из обновљивих извора енергије.

20. - 29. април 2012. године
11.00 - 14.00 часова
Галерија Прогрес, Змај Јовина 8-10

Изложба направљених макета биће одржана од 27. априла до 5. маја 2012. године.
Аутори радионице: Центар за промоцију науке Републике Србије


Архитектонске приче

радионичка трибина за средњошколце
Води: ПРОЦЕС едукативна архитектура

Трибина је прилика да у директном разговору са младим грађанима овог града чујемо и видимо како млади доживљавају архитектуру.
Радионичком трибином покрећемо интеракцију младих архитеката Београда и његових младих грађана кроз разговор, писање и цртање. Подстицај за комуникацију представља разнородни визуелни материјал – виртуелна шетња градом, архитектонски кадрови, питања, кратки задаци за учеснике.
Циљ трибине је да постакне младе на размишљање о простору и граду у ком живе, свом понашању и потенцијалном утицају и деловању у њему. Паралелни циљ трибине је добијање повратне информације од учесника на теме града, доживљаја простора, осећања, еволуирања простора и начина његовог коришћења. Желимо да сазнамо како се они осећају у просторима Београда, како замишљају и описују добар градски простор, шта сматрају новоствореним потребама младих од савременог града.

Дечији културни центар, Таковска 8
четвртак, 26. април 2012. године
18.30 - 20.30 часова


Креативна употреба града

радионица за средњошколце
Воде: Биљана Бранковић, Романа Бошковић и Братислав Бранковић

Програм подразумева низ истраживачких радионица са ђацима београдских средњих школа којима се испитују начини провођења слободног времена и начини коришћења градских простора. Циљ програма је идентификација и мапирање простора са потенцијалом за креативну употребу и провођење слободног времена, првенствено периферних градских општина. Желимо да подстакнемо младе да на креативан и конструктиван начин размишљају о просторима које свакодневно користе на различите начине. Буђење свести о потенцијалима простора предуслов је за самоиницијативно деловање младих и њихове будуће акције.

Аутори радионице: ПРОЦЕС едукативна архитектура и Романа Бошковић
Подршка: Секретаријат за спорт и омладину града Београда
Место одржавања: средње школе Београда и Културни центар Београда 
 
Културни центар Београда
четвртак, 3. мај 2012. године
11.00 - 14.00 часова

петак, 4. мај 2012. године
11.00 - 14.00 часова 
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу