Нешто тражите?

понедељак, 17. септембар 2012.

Хуманоидни робот АСИМО у Србији

У организацији Центра за промоцију науке, чувени робот АСИМО наступиће у Београду 25. и 26. септембра у оквиру манифестације „Дани будућности“, која је ове године посвећена роботици...
Најнапреднији хуманоидни робот на свету ће 24. септембра отворити научнопопуларну манифестацију „Дани будућности: Роботика“ коју од 24. септембра до 15. октобра организују Центар за промоцију науке и Електротехнички факултет Универзитета у Београду.

Програм манифестације укључује предавања, од којих ће многа водити гости из иностранства, као и филмове и бројне радионице. Но, посебно се издваја тродневна посета хуманоида АСИМО, из Јапана, који ће 25. и 26. септембра наступати и пред публиком у Задужбини „Илије М. Коларца“.

АСИМО је направљен 2000. године у компанији „Хонда“, мада је његов развој претходно трајао око деценију и по. Допринос његовом развоју дала је Београдска школа роботике и академик Миомир Вукобратовић, творац теорије тачке нула момента (Zero Moment Point), која се користи за одржавање равнотеже и ход АСИМО робота. Његов шоу је до сада посетио много земље, а сада први пут долази у Србију.

Међу предвиђеним гостујућим роботима издваја се и Еццеробот који ће публици бити представљен 1. и 2. октобра.

Највећи део програма одвијаће се у Галерији Робне куће “Београд”, у Кнез Михаиловој улици, где ће бити изложени бројни роботи – од оних направљених у Србији до најпознатијих светских примерака и софистицираних кућних робота-помоћника.

Карте за наступ АСИМО робота су у продаји на билетарници у Задужбини „Илије М. Коларца“ и Тржном центру Ушће. Цена карте је симболична и износи само 200 динара, а школе, образовне, научне и друге организације могу добити карте за групне посете са 50 одсто попуста. (Елементаријум)
Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу