Нешто тражите?

петак, 26. октобар 2012.

Српске народне бајке за децу 21. века - дечја књига године

Књига "Српске народне бајке за децу XXI века", проглашена je за дечју књигу године на овогодишњем Сајму књига.
Бајке су одувек биле најомиљеније дечје штиво, а онима нешто старијима прозор у заборављени свет маште и добар начин да се друже са својом децом. Али, у сјају Андерсенових бајки и чудесног света Волта Дизнија, дивне српске народне бајке као да су заборављене. То не треба да нас чуди, имајући у виду архаичан, деци прилично неприлагођен стил којим су написане, као и постојање обиља застарелих и неприличних моралних „поука“. Ипак, „Чаробна књига“ исправља ту неправду својим капиталним издањем „Српске народне бајке за децу 21. века“.




 Пројекат „Српске народне бајке за децу 21. века“ представља модерну адаптацију тековина богате спрке традиције, прилагођену естетским и моралним нормама савременог друштва и написану модерним језиком. Књига је сачињена од 19 бајки, међу којима су „Баш-Челик“, „Девојка бржа од коња“, „Тамни вилајет“, „Биберче“, „Немушти језик“, „Чардак ни на небу ни на земљи“… Структура бајки је стилски и композицијски уједначена вештим пером врсних и талентованих књижевника: Дарка Тушевљаковића, Давида Албахарија, Драгана Великића, Александре Гловацки и Ота Олтвањија.


Књига бајки не би била целовита да није илустрација које те приче оживљавају. Фантастични цртежи Петра Меселџије, Драгана Бибина, Алексе Гајића, Душка Бјељца, Владислава Пантића, Вање Тодорић, Жељка Пахека, Синише Бановића, Владимира Матића Куриљова и Горана Јосића својим умећем живописно дочаравају лепоту и фантазију бајковитог света из давнина.
Богато илустрована, изванредно осмишљена и селектована кроз најбоље народне бајке од стране челног човека „Чаробне књиге“ Борислава Пантића, „Српске народне бајке за децу 21. века“ представљају хит овогодишњег Сајма књига и прави бисер за српско издаваштво и културу.



Pin It Now!

Нема коментара:

Постави коментар

Блог о лепим стварима за децу - дизајну, дечјој одећи и моди, играчкама, беби опреми, књигама и сликовницама, филму и позоришту за децу